Aandacht besteden aan voeding in de kinderopvang of gastouderopvang loont. Gezonde voeding is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. In de dagopvang zijn er gedurende de dag allerlei eet- en drinkmomenten. Pedagogisch medewerkers spelen daarom een grote rol in de eetopvoeding van baby’s, dreumesen en peuters. Lees op deze pagina je hoe je gezonde voeding blijvend onderdeel maakt in jullie dagelijkse praktijk en beleid.
Waarom werken aan voeding?
- Als kinderen gezond eten krijgen ze de voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben.
- Goede voeding verkleint de kans op ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.
- Goed eten kan helpen een gezond gewicht te behouden.
- Gezonde en duurzame keuzes gaan vaak hand in hand; het is beter voor onszelf en voor het milieu.
- Gezonde gewoonten aanleren is gemakkelijker dan later iets ongezonds afleren. Dat geldt ook voor gezonde voedingsgewoonten.
Voor je begint...
Wat doet jouw organisatie al?
Wat doet jouw organisatie al?
Beginsituatie bepalen in:
Werk met een gedegen stappenplan
Werk met een gedegen stappenplan
Lees hoe je een themaplan maakt voor:
Aan de slag met voeding
Met het Stappenplan werken aan Gezonde Kinderopvang zorg je voor blijvend resultaat. Werk aan voeding in jullie kinderopvangorganisatie of gastouderbureau op de pijlers beleid, ontwikkelen, omgeving en signaleren. Zo maak je meer impact weten we uit onderzoek. Lees hieronder aan welke activiteiten je per pijler kunt denken.
Zorg ervoor dat voeding een vaste plek heeft in jullie beleid.
Beleid |
|
---|---|
Betrekken en informeren |
|
Borgen |
|
Evalueren |
|
Tips bij pijler Beleid
- Trakteren jarige kinderen bij jullie wel? Verwijs ouders voor inspiratie naar deâ¯websiteâ¯van het Voedingscentrum.â¯
- Bekijk het voorbeeldâ¯voedingsbeleid van hetâ¯Voedingscentrum voor de dagopvang en gastouders.
- Bekijk het voorbeeld voedingsbeleid vanâ¯Jump-in (gemeente Amsterdam).
Bied kinderen, medewerkers en gastouders activiteiten aan rond voeding. Met als doel dat zij hun kennis vergroten, vaardigheden aanleren en positief zijn over gezonde voeding.
Bijscholing |
|
---|---|
Kennis en activiteiten |
|
Goede voorbeeld |
|
Erkende activiteiten |
|
Tips bij pijler Ontwikkelen
- Kijk voor meer voorbeelden van het gezonde voorbeeld geven in de kinderopvang op de website van het Voedingscentrum.
Richt de fysieke en sociale omgeving zo in dat die bijdraagt aan de Gezonde voeding van kinderen, medewerkers en gastouders. Laat medewerkers en gastouders het goede voorbeeld geven en betrek ouders/verzorgers en samenwerkingspartijen bij jullie activiteiten.
Fysieke omgeving |
|
---|---|
Sociale omgeving |
|
Betrekken en informeren |
|
Goede voorbeeld |
|
Samenwerken |
|
Tips bij pijler Omgeving
- Wat kun je kinderen in jouw dagopvang op hun brood geven, als drinken en tussendoor? De antwoorden vind je bij do’s en don’ts: wat geef je wel en niet (Voedingscentrum).
- Kraanwater is gezond en duurzaam. Maak kraanwater drinken aantrekkelijk en doe mee met de jaarlijkse Nationale Kraanwaterdag.
- We verbouwen, verwerken, vervoeren, koelen en verhitten ons eten. Hier gaat veel energie in zitten, er komen broeikasgassen vrij en er is veel water en land voor nodig. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk goed eten te verspillen. Doe jaarlijks mee met de Verspillingsvrije week.
- Kijk voor tips ook bij de Succesfactor werk samen.
- Lees ook de tips voor Draagvlak creëren bij ouders.
Houd in de gaten hoe het met de kinderen gaat rond voeding. Zo kun je vroegtijdig mogelijke risico’s signaleren. Bepaal samen op waarop jullie signaleren en doe regelmatig onderzoek. Leg ook vast hoe jullie met signalen omgaan en welke maatregelen passend zijn.
Periodiek onderzoek |
|
---|---|
Signaleren |
|
Informeren |
|
Voorbeelden
Veilig eten
Tip van gastouder Ilja van der Woldt: 'Denk ook aan hoe je stukjes fruit of groente aanbiedt aan een kind. Een tomaatje of druif eerst doormidden snijden geeft minder risico op stikken. En een plakje banaan kan bij jonge kinderen blijven plakken in de keel. Het is belangrijk om de kennis hierover te vergroten bij medewerkers en ouders.'
Broodbeleg
Voorheen werden er veel soorten broodbeleg aangeboden die niet in de Schijf van Vijf staan. Producten met weinig kcal (dagkeuzes) zoals vruchtenhagel, jam en kipfilet. En producten met meer kcal (weekkeuzes) zoals smeerkaas, salami en chocopasta. Nu zijn een aantal van deze producten vervangen door Schijf van Vijf producten zoals light zuivelspread, hummus en mozzarella. Dagelijks staat er nog één dagkeuze op tafel. Die rouleert elke week zodat niet steeds hetzelfde product op dezelfde dag van de week op tafel staat.
Groente en fruit
Helaas krijgen niet alle kinderen dagelijks de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit binnen. Op de opvang speel je hier een belangrijke rol in. Benut alle eetmomenten om kinderen verschillende soorten kleurrijk en smaakvol groente en fruit aan te bieden. Steeds vaker wordt in de ochtend groente gegeven en ’s middags fruit als tussendoortje. Daarnaast is de lunch ook een geschikt moment voor een (zelfgemaakte) groentespread, geprakte avocado, plakjes banaan of aardbei op brood of een plakje komkommer of tomaat erbij.
- Over hygiëne is er deâ¯hygiënecode voor kleine instellingen. Daarnaast is er deâ¯JGZ-richtlijn Voeding & Eetgedrag. De voedingsadviezen en -voorlichting van deâ¯JGZ (Jeugdgezondheidszorg)â¯zijn hierop gebaseerd.
- Opâ¯Voedingscentrum.nlâ¯vind jeâ¯meer informatie over de Schijf van Vijf, voedingsadviezen en praktische informatie over voeding voor kinderen. De interessantste zoekgebieden voor jouâ¯zijn⯑Schijf van Vijf’, ‘Zwanger enâ¯kind’ en ‘Professionals’.
Ideeën opdoen?
Kijk bij het stappenplan
- Creëer draagvlak bij alle betrokkenen
- Zo voer je het themaplan succesvol uit in kinderopvang of gastouderbureau
- Kijk terug en denk na over de volgende stap in jullie kinderopvang of gastouderbureau
- Zorg voor een coach Gezonde Kinderopvang in jullie kinderopvang of gastouderbureau
Advies of ondersteuning nodig?
Ambassadeur
Mail een ambassadeur Gezonde Kinderopvang.
Dat is een ervaren coach die graag met je meedenkt.
GGD
Informeer naar mogelijkheden voor ondersteuning bij de regionale GGD.
- Raadpleeg de lokaleâ¯JGZ (Jeugdgezondheidszorg) en/of het Centrum voor Jeugd & Gezin.
- Mail of bel voor antwoord opâ¯vragen rond voedingsbeleid naarâ¯Professional Services van hetâ¯Voedingscentrum.