Om succesvol aan de slag te gaan en blijven met Gezonde Kinderopvang is het belangrijk dat er één aanspreekpunt is binnen het gastouderbureau. Dit is een enthousiaste en gemotiveerde (bemiddelings)medewerker of manager die een centrale rol vervult voor werken aan een gezonde leefstijl van kinderen in jullie gastouderbureau.

Coach Gezonde Kinderopvang als aanspreekpunt

In veel organisaties is de coach Gezonde Kinderopvang dit aanspreekpunt. Als coach informeer en betrek je collega’s, gastouders en ouders/verzorgers, coördineer je activiteiten, los je knelpunten op en benoem en vier je successen. Met vragen over gezonde leefstijl kan iedereen bij de coach terecht. 

Tip: Laat ook een coach Gezonde Kinderopvang opleiden

Heeft jullie gastouderbureau nog geen coach? Laat dan een (bemiddelings)medewerker opleiden via het (gratis) leertraject van Gezonde Kinderopvang. Lees meer over de voordelen voor jullie gastouderbureau en gastouders en meld jezelf of een collega aan! Op het kaartje ‘Organisaties met een coach’ zie je welke organisaties al een coach Gezonde Kinderopvang hebben.

Verzamel enthousiaste personen

Succesvol aan gezonde leefstijl werken doe je niet alleen. Zodra je anderen betrekt en samenwerkt, creëer je draagvlak en blijf je gemotiveerd om aan de slag te blijven. Stel daarom, als dat past bij de grootte van jouw gastouderbureau, een gevarieerde werkgroep samen van enthousiaste, gemotiveerde personen met bijvoorbeeld:

  • (bemiddelings)medewerker van het gastouderbureau,
  • gastouders,
  • één of meer ouders/verzorgers (bijvoorbeeld uit de oudercommissie),
  • indien van toepassing: een vertegenwoordiger vanuit het management van het gastouderbureau.

Breng de werkgroep Gezonde Kinderopvang regelmatig onder de aandacht in jullie gastouderbureau en werf actief nieuwe leden. Plan bijvoorbeeld jaarlijks een wervingsmoment onder alle gastouders om mee te denken in de werkgroep.

Gastouders in de werkgroep heeft meerwaarde

Gastouders brengen praktijkervaring mee die de werkgroep versterken en helpen bij het ontwikkelen van betere strategieën en activiteiten.

We hebben een gastouder gevraagd ons te helpen, omdat we graag iemand uit de praktijk erbij willen hebben. Gastouders vinden het heel leuk vinden om betrokken te zijn. – Claudette Tissink, Gastouderbureau TisKidz

En besteed ook aandacht aan:

  • Draagvlak creëren binnen het gastouderbureau en bij de gastouders voor de activiteiten die je wilt uitvoeren.
  • Dat alle (bemiddelings)medewerkers en gastouders op de hoogte zijn van jullie visie op een gezonde leefstijl van kinderen en de actuele activiteiten rond Gezonde Kinderopvang. Als zij weten waar jullie gastouderbureau naartoe werkt, kunnen zij ook vragen van ouders/verzorgers beantwoorden. En hen zo nodig doorverwijzen naar jullie aanspreekpunt voor werken aan gezonde leefstijl.
  • De oudere kinderen in de gastouderopvang. Laat gastouders met hen in gesprek gaan over wat zij van activiteiten vinden en laat ze waar mogelijk meedenken over activiteiten.
  • Ouders/verzorgers betrekken en regelmatig informeren over Gezonde Kinderopvang. Zorg dat zij op de hoogte zijn van jullie activiteiten rond gezonde leefstijl. Lees meer informatie en de tips over draagvlak creëren.
  • Het contact met samenwerkingspartners (bijvoorbeeld sportverenigingen, (kinder)boerderijen en de jeugdgezondheidszorg (GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst )). Laat bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd samenwerkingspartners deelnemen aan jullie werkgroep.

Tip: Koppel gastouders aan elkaar

Als je gastouders in dezelfde regio aan elkaar koppelt, bijvoorbeeld beginnende en gevorderde, kunnen zij elkaar inspireren. Over wat je kunt doen aan een gezonde leefstijl binnen hun gastouderopvang. En ook samen activiteiten organiseren, zoals een bezoek aan een lokale sportvereniging of kinderboerderij.