Je hebt de doelen waaraan jullie gastouderbureau wil werken gekozen. Tijd om een plan te maken! In het themaplan vertaal je de doelen (wat gaan we doen?) naar concrete activiteiten (hoe gaan we dat doen?). Hierbij ga je in op wat je als gastouderbureau gaat doen en wat je gastouders meegeeft om in hun eigen opvang te doen. Om het effect van jullie inspanningen op het gekozen thema te vergroten kies je activiteiten op basis van de vier pijlers.

Lees verder over:

Zet in op vier pijlers

De pijlers beleid, ontwikkelen, omgeving en signaleren vormen de basis van de integrale aanpak Gezonde Kinderopvang. Als je activiteiten uitvoert op deze pijlers maak je meer impact weten we uit onderzoek. 

Pijler Beleid

Je neemt de gekozen thema’s inclusief jullie doelen op in het beleid van jouw gastouderbureau. Je werkt deze uit op alle pijlers. Je beschrijft zowel activiteiten waar het gastouderbureau mee aan de slag gaat als activiteiten die gastouders kunnen opnemen in hun pedagogisch werkplan. Zo geef je het gekozen thema structureel aandacht.
Tip: Ondersteun gastouders bij het schrijven van hun pedagogisch werkplan en borg dat Gezonde Kinderopvang hierin terugkomt. Neem daarbij het beleidsplan van het gastouderbureau als voorbeeld of bied een voorbeeld pedagogisch werkplan aan gastouders.

Pijler Ontwikkelen

Je biedt gastouders en kinderen activiteiten aan. Met als doel dat zij hun kennis vergroten, vaardigheden aanleren en een positieve houding ontwikkelen rond een gezonde levensstijl.
Voorbeelden van activiteiten rond de pijler ontwikkelen voor gastouderbureaus:

Pijler Omgeving  

  • Fysiek: je stimuleert gastouders de omgeving zo in te richten dat die bijdraagt aan een gezonde leefstijl van kinderen.
    Voorbeeld: Zorg voor voldoende veilige maar uitdagende speelruimte en materialen, zowel binnen als buiten. 
  • Sociaal: je besteedt aandacht aan het voorbeeldgedrag van gastouders. Je betrekt samenwerkingspartners en/of ouders/verzorgers bij de activiteiten die je organiseert en je stimuleert gastouders dit ook te doen bij eigen activiteiten.
    Voorbeeld: Werk samen met sportverenigingen, of (kinder)boerderijen of de jeugdgezondheidszorg (GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst )).  

Pijler Signaleren 

Je bepaalt op welke factoren rond gezondheid en leefstijl van kinderen jullie signaleren binnen het gastouderbureau. Leg ook met gastouders vast hoe jullie met deze signalen omgaan en welke maatregelen passend zijn.
Tip: Vraag tijdens contactmomenten met de gastouders naar de gezondheid van de kinderen. Vraag of er opvallende signalen zijn rond de thema’s waaraan jullie werken en of gastouders weten hoe ze moeten handelen bij zulke signalen.

Maak een themaplan

Neem het volgende op in het themaplan: 

Thema en doel(en)

  • Beschrijf met welk thema je aan de slag gaat en welke concrete (SMART)-doelen je hebt opgesteld.  
  • Beschrijf ook alvast hoe je de doelen gaat evalueren. Hoe kom je erachter of jullie aanpak het gewenste resultaat oplevert? Lees meer over evalueren

Activiteiten

  • Beschrijf samen met de werkgroep welke activiteiten je als gastouderbureau gaat uitvoeren op de vier pijlers (beleid, ontwikkeling, omgeving en signaleren). Stem dit ook af met andere collega’s (indien mogelijk) om draagvlak te creëren voor de activiteiten.  
  • Werkt jouw organisatie met een opgeleide coach Gezonde Kinderopvang. Denk dan ook aan de themamodules van de scholing van Gezonde Kinderopvang. Daarmee verdiep je de kennis en vaardigheden van medewerkers rond thema’s als voeding, bewegen, gezond en veilig gedrag & veilige omgeving, mediaopvoeding en bescherming tegen de zon.   
  • Beschrijf ook welke activiteiten gastouders zelfstandig kunnen uitvoeren om met het thema aan de slag te gaan.  
  • Kijk voor inspiratie bij de pijlers op de betreffende themapagina (zie themapagina’s  0-4 jaar en 4-12 jaar).  
  • Neem ook de mogelijke samenwerkingen met organisaties en initiatieven in jouw buurt mee. Gebruik daarbij het invuldocument Met wie kan ik samenwerken?

Planning

Beschrijf wanneer je wat gaat doen. Wat is het tijdspad voor de activiteiten per jaar? Neem ook communicatie over jullie activiteiten rond Gezonde Kinderopvang mee in jullie planning.  

Taakverdeling

Beschrijf per activiteit wie hiermee aan de slag gaat. Zo weet je wie aan zet is en wie je bij het behalen van het resultaat een welverdiend compliment kunt geven. 

Kosten

Voorbeeld: Gastouderbureau TisKidz organiseert het gastoudercafé

Gastouderbureau TisKidz organiseert een aantal keer per jaar het gastoudercafé. Dit is een bijeenkomst waarin gastouders in contact komen met collega-gastouders. Gastouders wisselen tijdens deze bijeenkomsten tips uit over hoe je aandacht kunt besteden aan gezondheid in de gastouderopvang. Daarnaast kunnen de gastouders inspiratie uitwisselen.

Gebruik het overzicht met erkende leefstijlactiviteiten

Op zoek naar een programma of activiteit om vanuit jullie gastouderbureau te werken aan de gezonde leefstijl van kinderen, bijvoorbeeld rond bewegen, (fysieke) veiligheid of zonbescherming? Laat je inspireren door de overzichten met de erkende activiteiten voor 0-4 jaar en 4-12 jaar. Dit zijn activiteiten van goede kwaliteit, goed uitvoerbaar in de praktijk en met een grotere kans op effect.

Bekijk de erkende activiteiten

Tip: Vraag advies aan een ervaren coach Gezonde Kinderopvang

De ambassadeurs  Agnieszka Peeters en Claudette Tissink van Gezonde Kinderopvang zijn ervaren coaches binnen gastouderbureaus die graag met je meedenken. Zij kunnen je adviseren over passende activiteiten voor de gastouderopvang, samenwerken en stimuleringsregelingen.