Voordat je aan de slag gaat met Gezonde Kinderopvang is het belangrijk de beginsituatie van jouw gastouderbureau en de aangesloten gastouders in kaart te brengen. Zo weet je wat er al goed gaat en wat nog beter kan. Weten waar jullie staan helpt je te bepalen aan welk gezondheidsthema jullie aandacht willen besteden met de gastouders.

Drie uitgangspunten zijn van belang: 

De visie

Als gastouderbureau heb je een duidelijke visie nodig om een gezonde leefstijl te stimuleren in de gastouderopvang. Deze visie kun je breed communiceren om (extra) draagvlak te krijgen voor activiteiten. Bovendien maakt het voor iedereen binnen jouw gastouderbureau duidelijk waar jullie naartoe werken rond een gezonde leefstijl van kinderen.

Laat je met deze vragen op weg helpen jullie visie goed in beeld te krijgen:

  • Welke visie heeft jullie gastouderbureau voor werken aan een gezonde leefstijl van kinderen?
  • Is de visie vertaald in jullie pedagogisch beleid of veiligheid- en gezondheidsbeleid?
  • Delen jullie de visie actief met gastouders en ouders/verzorgers? Bijvoorbeeld tijdens contactmomenten zoals intakes, evaluatiegesprekken en huisbezoeken, en via jullie online kanalen?
  • Wordt deze visie breed gedragen en gesteund binnen het gastouderbureau?

Gezonde Kinderopvang in de visie en missie van het gastouderbureau

Zet gezondheid in de visie en missie van jullie gastouderbureau, bijvoorbeeld: In ons gastouderbureau geloven we dat een gezonde start van kinderen de basis legt voor een gezonde toekomst. Daarom bieden onze aangesloten gastouders een veilige, stimulerende en gezonde omgeving waarbinnen kinderen een gezonde leefstijl ontwikkelen.

Het vertrekpunt

Breng in kaart wat jullie gastouderbureau al doet aan een gezonde leefstijl en kijk of dit aansluit bij (de gezondheid van) de kinderen in de opvang van jullie gastouders. De volgende vragen helpen om jullie vertrekpunt goed in beeld te krijgen:

  • Wat weet je van de gezondheid van de kinderen in jullie gastouders?
    • Tip: De GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst ) heeft algemene gezondheidsgegevens van de kinderen in de gemeente of wijk. Vraag bij
      de GGD in jouw regio naar informatie uit de Kindmonitor en/of Gezondheidsmonitor om hier inzicht in te krijgen.
  • Wat doet jouw gastouderbureau al aan een gezonde leefstijl van kinderen? Welke thema’s komen terug in jullie beleid? En wat komt terug in het pedagogisch werkplan van de gastouders zelf? Welke afspraken maken jullie met de gastouders?
  • Ben je voldoende op de hoogte van de behoeften van gastouders en ouders/verzorgers rond een gezonde leefstijl?

Kansen

Bekijk vanuit verschillende perspectieven welke kansen er voor jullie gastouderbureau zijn om succesvol (samen) te werken aan gezonde leefstijl. 

  • Welke prioriteiten staan er in jullie pedagogisch beleid en welke kansen bieden deze voor werken aan gezonde leefstijl? Zo kunnen jullie een voedingsbeleid opnemen of een bestaand voedingsbeleid weer eens onder de loep nemen.
  • Bedenk hoe je gastouders kunt ondersteunen in het vastleggen van een eigen visie en plannen rond gezonde leefstijl in hun pedagogisch werkplan.
  • Heeft jullie gastouderbureau een opgeleide coach Gezonde Kinderopvang? Denk dan aan de scholing De Gezonde Gastouder. Je kunt gebruik maken van de e-learning die speciaal is afgestemd op de gastouderopvang.
  • Werken jullie al samen met organisaties en initiatieven in jullie buurt of gemeente rond gezonde leefstijl? Denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek en een sportvereniging. Maar ook aan (Gezonde) scholen om zo voor kinderen een doorlopende lijn te creëren rondom gezonde leefstijl.
  • Welke kansen biedt het gemeentelijk gezondheidsbeleid? Wellicht is jullie gemeente een JOGG-gemeente
    • Tip 1: Op de kaart programma’s voor gezonde jeugd kun je zien of de programma’s JOGG en Gezonde School actief zijn in jouw gemeente. Op de kaart organisaties met een coach zie je welke andere kinderopvangorganisaties werken aan Gezonde Kinderopvang.
    • Tip 2: Breng samenwerkingsmogelijkheden met organisaties en initiatieven in jullie buurt of gemeente in kaart met het invulformat Met wie kan ik samenwerken?

Tip: Vraag advies aan een ervaren coach Gezonde Kinderopvang

Foto Claudette Tissink
Foto Agnieszka Peeters

Hulp nodig? Mail Agnieszka Peeters of Claudette Tissink, beiden ambassadeur Gezonde Kinderopvang en ervaren coach binnen een gastouderbureau.