De coach staat centraal bij Gezonde Kinderopvang. Een coach is een (staf)medewerker of (locatie)manager die is opgeleid door het programma Gezonde Kinderopvang. De coach is het aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen de organisatie, zorgt dat aandacht voor een gezonde leefstijl geborgd is in het dagelijks werk en beleid en schoolt de collega’s.  

Leertraject en ondersteuning voor de coach

Het leertraject voor coaches begint met een e-learning en vervolgens een train-de-trainer. Daarin oefenen deelnemers trainings- en communicatievaardigheden en doen zij actief kennis op over leefstijl. Ook maakt men een start met het Stappenplan werken aan Gezonde Kinderopvang. Zes tot acht weken na de train-de-trainer hebben de deelnemers een online intervisiemoment. Na afronding van het leertraject ontvangen zowel de coach als de organisatie het certificaat coach Gezonde Kinderopvang. 

De opgeleide coach deelt de opgedane kennis en ervaring met collega’s via de scholing van Gezonde Kinderopvang. In deze scholing leren pedagogisch medewerkers hoe zij samen met ouders en kinderen, een gezonde, actieve en veilige omgeving bieden en zijzelf het gezonde voorbeeld zijn.

Vanuit het programma bieden we de coach unieke praktische ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan Mijngezondekinderopvang.nl, de omgeving die coaches ondersteunt om binnen de eigen organisatie aan de slag te gaan en blijven met Gezonde Kinderopvang.

Nog geen opgeleide coach in jouw organisatie? Laat gratis een medewerker opleiden

Ben je een opgeleide coach Gezonde Kinderopvang?

 • Werk met het Stappenplan werken aan Gezonde Kinderopvang. Zo zorg je structureel voor een gezonde, actieve en veilige omgeving voor de kinderen in jullie opvang.
 • Kijk bij de gezondheidsthema’s voor de dagopvang en bso voor inspiratie voor concrete activiteiten, voorbeelden en praktische handvatten.
 • Heb je vragen? Stel ze aan een ambassadeur. Dat is een ervaren coach die graag met je meedenkt, je adviseert en verder helpt aandacht voor gezonde leefstijl in jouw organisatie vanzelfsprekend te maken.   
 • Gebruik de toolkit met materialen zoals een film, folder of praktische voorbeelddocumenten en checklists.

Log in op Mijngezondekinderopvang.nl voor 

 • Alle hulpmiddelen en tips om de basismodule van de scholing te geven aan de collega’s in jouw organisatie.
 • De verdiepende themamodules voeding, beweging, gewicht, gezond en veilig gedrag & veilige omgeving, seksuele ontwikkeling, mediaopvoeding en bescherming tegen de zon.
 • De monitor, een handig hulpmiddel waarmee je overzicht houdt bij jouw werk aan Gezonde Kinderopvang. Je vinkt af wat al gedaan is en krijgt informatie en tips op maat, passend bij de fase van jouw proces.
 • Inschrijven voor (online) workshops en bijeenkomsten, speciaal voor coaches Gezonde Kinderopvang. Daarmee doe je op een laagdrempelige manier nieuwe inspiratie en kennis op.
  Tip: kijk regelmatig in de leeromgeving en meld je aan.
 • Vragen stellen aan andere coaches en experts van de betrokken kennispartners.
 • Een stimuleringsbijdrage Lekker naar Buiten aanvragen voor een voedingsgerelateerde activiteit met de kinderen in jouw opvang. 

Gebruik de e-learning als opfrisser

Is het al even geleden dat je opgeleid werd tot coach en wil je je kennis over gedragsverandering en de thema’s voeding, bewegen, gewicht en veiligheid opfrissen? Doe dan de e-learning ‘Werken aan Gezonde Kinderopvang.’ Je vindt de e-learning op Mijngezondekinderopvang.nl.