Hoe zorg je dat je kinderen (0-12 jaar) in jouw opvang een gezonde, actieve en veilige omgeving biedt? En dat (toekomstig) pedagogisch medewerkers en gastouders zelf het gezonde voorbeeld geven? En hoe betrek je kinderen en hun ouders hierbij? Dat leren medewerkers, gastouders en studenten in de scholing van Gezonde Kinderopvang. Een opgeleide coach of docent Gezonde Kinderopvang uit jullie organisatie verzorgt deze scholing.  

De scholing in het kort

  • De scholing van Gezonde Kinderopvang is een unieke scholing voor pedagogisch medewerkers. De scholing sluit naadloos aan bij de dagelijkse praktijk van jullie opvang en heeft aandacht voor diversiteit van kinderen en hun ouders.
  • Geschoolde medewerkers dragen bij aan de gezondheid en weerbaarheid van kinderen in jullie opvang en helpen kinderen bij het ontwikkelen van gezonde gewoontes. Ook zijn ze een voorbeeld voor ouders én bieden hen ondersteuning rond gezond opvoeden van hun kinderen. Met de scholing versterken medewerkers bovendien hun deskundigheid en professionaliteit.
  • De scholing is ontwikkeld door landelijke kennis- en onderzoeksinstituten. De inhoud is gebaseerd op onderbouwde inzichten rond leefstijl, opvoeding, diversiteit en kinderopvang.
  • Deelnemers verwerven door te doen, kennis over leefstijl en interactievaardigheden. Zij leren hoe je het gesprek over leefstijl aangaat met ouders. De leeromgeving ondersteunt de deelnemers daarbij.
  • De scholing start met de basismodule. Daarin reflecteren deelnemers op hun eigen leefstijl, gezonde leefstijl in hun organisatie en de interactie met kinderen en ouders. Deze module bestaat uit 3 (fysieke) bijeenkomsten van elk 2,5 uur.
  • Deelnemers die de basismodule hebben afgerond krijgen een certificaat.
  • Na de basismodule kan de organisatie de kennis en vaardigheden van medewerkers verdiepen via de themamodules: voeding, bewegen, gewicht, gezond en veilig gedrag & veilige omgeving, seksuele ontwikkeling, mediaopvoeding en bescherming tegen de zon.  

Aan de slag met de scholing in jouw organisatie

Enthousiast over de scholing van Gezonde Kinderopvang? Bij de scholing hoort een train-de-trainer die een (staf)medewerker of (locatie)manager uit jouw organisatie opleidt tot coach Gezonde Kinderopvang. Deze coach schoolt vervolgens de eigen collega’s.

Lees meer over de train-de-trainer en laat gratis een coach Gezonde Kinderopvang opleiden

Speciale e-learning voor gastouders

Wil je vanuit jouw gastouderbureau de aangesloten gastouders scholen? Voor hen is de scholing van Gezonde Kinderopvang als e-learning beschikbaar. Met een opgeleide coach Gezonde Kinderopvang kunnen jullie gastouders aan de slag met de e-learning. Deze e-learning is speciaal afgestemd op de gastouderopvang. Gastouders kunnen de e-learning in hun eigen tempo maken. 

Laat als gastouderbureau een coach Gezonde Kinderopvang opleiden

Scholing ook voor mbo-studenten

Het programma Gezonde Kinderopvang wil toekomstige pedagogisch medewerkers enthousiasmeren voor werken aan gezonde leefstijl bij kinderen. Daarom leiden we in de train-de-trainer ook mbo-docenten van de opleidingen Pedagogisch Werk en Sport & Bewegen op tot docent Gezonde Kinderopvang. Deze docent geeft vervolgens de scholing aan studenten.

Laat een docent Gezonde Kinderopvang opleiden