Aandacht besteden aan voeding in de kinderopvang of gastouderopvang loont. Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn volop in de groei en in ontwikkeling. Zij hebben dus eten en drinken nodig met voldoende energie en voedingsstoffen. Ook op de bso eten en drinken kinderen en bieden pedagogisch medewerkers op een positieve manier gezonde en duurzame voeding aan. Zo draagt de bso een steentje bij aan een gezonde eetopvoeding van kinderen. Op deze pagina lees je hoe je gezonde voeding blijvend onderdeel maakt in jullie dagelijkse praktijk en beleid.
Waarom werken aan voeding?
- Als kinderen gezond eten krijgen ze de voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben.
- Goede voeding verkleint de kans op ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.
- Goed eten kan helpen een gezond gewicht te behouden.
- Gezonde en duurzame keuzes gaan vaak hand in hand; het is beter voor onszelf en voor het milieu.
- Gezonde gewoonten aanleren is gemakkelijker dan later iets ongezonds afleren. Dat geldt ook voor gezonde voedingsgewoonten.
Voor je begint...
Wat doet jouw organisatie al?
Wat doet jouw organisatie al?
Beginsituatie bepalen in:
Werk met een gedegen stappenplan
Werk met een gedegen stappenplan
Lees hoe je een themaplan maakt voor:
Aan de slag met voeding
Met het Stappenplan werken aan Gezonde Kinderopvang zorg je voor blijvend resultaat. Werk aan voeding in jullie kinderopvangorganisatie of gastouderbureau op de pijlers beleid, ontwikkelen, omgeving en signaleren. Zo maak je meer impact weten we uit onderzoek. Lees hieronder aan welke activiteiten je per pijler kunt denken.
Zorg ervoor dat voeding een vaste plek heeft in jullie beleid.
Beleid |
|
---|---|
Betrekken en informeren |
|
Borgen |
|
Evalueren |
|
Tips bij pijler Beleid
Bied kinderen, medewerkers en gastouders activiteiten aan rond voeding. Met als doel dat zij hun kennis vergroten, vaardigheden aanleren en positief zijn over gezonde voeding.
Bijscholing |
|
---|---|
Kennis en activiteiten |
|
Goede voorbeeld |
|
Erkende activiteiten |
|
Tips bij pijler Ontwikkelen
- Kijk voor meer voorbeelden van het gezonde voorbeeld geven in de kinderopvang op de website van het Voedingscentrum.
Richt de fysieke en sociale omgeving zo in dat die bijdraagt aan de gezonde voeding van kinderen, medewerkers en gastouders. Laat medewerkers en gastouders het goede voorbeeld geven en betrek ouders/verzorgers, oudere kinderen en samenwerkingspartijen bij jullie activiteiten.
Fysieke omgeving |
|
---|---|
Sociale omgeving |
|
Betrekken en informeren |
|
Goede voorbeeld |
|
Samenwerken |
|
Tips bij pijler Omgeving
- Wat kun je kinderen in jouw bso op hun brood geven, als drinken en tussendoor? De antwoorden vind je bij do’s en don’ts: wat geef je wel en niet (Voedingscentrum).
- Kraanwater is gezond en duurzaam. Maak kraanwater drinken aantrekkelijk en doe mee met de jaarlijkse Nationale Kraanwaterdag.
- We verbouwen, verwerken, vervoeren, koelen en verhitten ons eten. Hier gaat veel energie in zitten, er komen broeikasgassen vrij en er is veel water en land voor nodig. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk goed eten te verspillen. Doe jaarlijks mee met de Verspillingsvrije week.
- Kijk voor tips ook bij de Succesfactor werk samen.
- Lees ook de tips voor Draagvlak creëren bij ouders.
Houd in de gaten hoe het met de kinderen gaat rond voeding. Zo kun je vroegtijdig mogelijke risico’s signaleren. Bepaal samen op waarop jullie signaleren en doe regelmatig onderzoek. Leg ook vast hoe jullie met signalen omgaan en welke maatregelen passend zijn.
Periodiek onderzoek |
|
---|---|
Signaleren |
|
Informeren |
|
Voorbeelden
Leg een moestuintje aan
Moestuinieren is niet alleen een leuke activiteit. Het is ook een praktische manier om te werken aan kennis, houding en gedrag rond gezonde en duurzame voeding. Kinderen die aan de slag gaan in een moestuin krijgen spelenderwijs mee waar groenten, fruit en kruiden vandaan komen. En zullen er eerder van proeven. Lees ook het artikel Wij planten letterlijk en figuurlijk de zaadjes.
Tip: gezond en duurzaam koken met kinderen?
Kijk op Voedingscentrum.nl voor tips en video's. Je vindt er bijvoorbeeld de brochure met handige tips voor praktijklessen over gezond en duurzaam eten. Maar ook een checklist voor veiligheid en hygiëne in de keuken. En verder video's die helpen om kinderen basisvaardigheden in de keuken aan te leren, zoals groente snijden, eten koken en op smaak brengen.
- Over hygiëne is er de hygiënecode voor kleine instellingen. Daarnaast is er de JGZ-richtlijn Voeding & Eetgedrag, waarop de voedingsadviezen en -voorlichting van de jeugdgezondheidszorg zijn gebaseerd.
- Op Voedingscentrum.nl vind je meer informatie over de Schijf van Vijf, voedingsadviezen en praktische informatie over voeding voor kinderen. De interessantste zoekgebieden voor jou zijn ‘Schijf van Vijf’, ‘Zwanger en kind’ en ‘Professionals’.
Ideeën opdoen?
Kijk bij het stappenplan
- Creëer draagvlak bij alle betrokkenen
- Zo voer je het themaplan succesvol uit in kinderopvang of gastouderbureau
- Kijk terug en denk na over de volgende stap in jullie kinderopvang of gastouderbureau
- Zorg voor een coach Gezonde Kinderopvang in jullie kinderopvang of gastouderbureau
Advies of ondersteuning nodig?
Ambassadeur
Mail een ambassadeur Gezonde Kinderopvang.
Dat is een ervaren coach die graag met je meedenkt.
GGD
Informeer naar mogelijkheden voor ondersteuning bij de regionale GGD.
- Raadpleeg de lokale JGZ (Jeugdgezondheidszorg) en/of het Centrum voor Jeugd & Gezin.
- Mail of bel voor antwoord op vragen rond voedingsbeleid naar Professional Services van het Voedingscentrum.