Wat heeft jullie inzet op het thema opgeleverd en hoe verloopt het in de praktijk in jullie gastouderbureau en bij de gastouders? Wat ging goed, wat kan beter? Terugkijken doe je om van te leren en geeft je ook de kans om successen te vieren. Tenslotte biedt het de mogelijkheid om vooruit te kijken naar volgende thema’s die aandacht verdienen.
Tips: draagvlak creëren bij gastouders
De algemene informatie over draagvlak creëren kun je ook inzetten voor gastouders. Daarnaast kun je de volgende tips toepassen:
- Geef concreet aan wat de meerwaarde is van werken aan Gezonde Kinderopvang. Lees bij Waarom Gezonde Kinderopvang de meerwaarde voor de kinderen, gastouders, de organisatie en ouders/verzorgers.
- Laat gastouders bedenken wat ze al doen rond gezonde leefstijl en hoe nieuwe activiteiten daarbij kunnen aansluiten. Benadruk ook dat gastouders aan de slag kunnen door kleine stappen te nemen en aan te sluiten bij wat ze al doen rond gezonde leefstijl.
- Zorg voor concrete voorbeelden die direct raken aan het werk van de gastouders, zowel uit de praktijkvoorbeelden als specifieke suggesties om op te nemen in hun pedagogisch werkplan.
- Vraag gastouders wat zij nodig hebben om Gezonde Kinderopvang goed in te vullen en ga na hoe je hen hierin kunt faciliteren.
- Ben je coach Gezonde Kinderopvang? Dan kan je gastouders de gratis e-learning De Gezonde Gastouder aanbieden. Lees meer bij scholing.
- Zorg dat gastouders de mogelijkheid hebben hun ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Organiseer als gastouderbureau bijvoorbeeld een paar keer per jaar bijeenkomsten waarin gastouders met elkaar in contact komen.
- Zorg dat gastouders mee kunnen denken over werken aan Gezonde Kinderopvang. Stel bijvoorbeeld een werkgroep samen waar je ook gastouders voor uitnodigt. Lees meer bij Stap 2 van het Stappenplan werken aan Gezonde Kinderopvang.
Tips van gastouder Ilja voor gastouderbureaus
Gastouders hebben vaak een nauwe band met ouders. Dat kan voordelen hebben als het gaat om het creëren van draagvlak bij ouders. Ilja van der Woldt is gastouder en geeft tips om te delen met aangesloten gastouders.
- Neem ouders zo veel mogelijk mee in de gezonde leefstijl in de opvang en laat het ze zelf ook ervaren. Nodig ze bijvoorbeeld uit om een keer mee te komen ontbijten en zo kennis te maken met de gezonde voeding die de kinderen in de opvang krijgen. Dit stimuleert ouders om thuis ook gezonder eten te geven aan de kinderen.
- Bespreek regelmatig met de ouders op welke thema’s van Gezonde Kinderopvang er nog winst te behalen is bij het kind, en stimuleer ze om hier thuis ook aan te werken. Geef de ouders concrete tips voor dingen die ze thuis kunnen doen. Bijvoorbeeld: laat je kind vaker zelf lopen in plaats van het mee te nemen in de wandelwagen.
- Als gastouder ben je een vertrouwd gezicht voor het kind en ziet een kind jou als voorbeeld. Zorg dus dat je het goede voorbeeld geeft en doe het gezonde gedrag zelf voor. Stimuleer de ouders om dit ook te doen, zodat het kind een consistent voorbeeld heeft om naar te kijken. Neem de ouders mee in hoe ze het goede voorbeeld kunnen geven, bijvoorbeeld zelf altijd je glas leegdrinken om te zorgen dat het kind ook genoeg drinkt.
Voorbeeld: creëren van draagvlak onder gastouders
Patricia Jongen van gastouderbureau Thuis in Opvang liep op tegen weerstand bij haar gastouders. Zij bedacht een vragenlijst die ze nu standaard toevoegt aan haar halfjaarlijkse evaluatiegesprekken. Dit opent het gesprek op een laagdrempelige manier en met de input kan Patricia beter aansluiten bij hoe de gastouders met Gezonde Kinderopvang aan de slag kunnen.
Enkele voorbeeldvragen uit de vragenlijst zijn:
- Ben jij bewust van wat je de kinderen in jouw opvang geeft aan lunch en tussendoortjes?
- Wat doe jij extra aan bewegen in jouw opvang naast het reguliere spelen van de kinderen?
- Hoe ga jij om met diversiteit en respect hebben voor elkaar, ouders/verzorgers en kinderen en anderen, ook als die net even anders zijn of doen?
Ik zie dat dit effect heeft. Gastouders denken meer over bepaalde onderwerpen na en verdiepen zich erin.