Dagritmekaart groen banner

Niets is zo leuk als met kinderen de natuur intrekken. Laarzen aan, kleding die vuil mag worden en tegen een stootje kan en ontdekken maar. Alles is interessant, van een bloemetje tot een torretje en van een grote plas tot een berg takken. Je kan naar de natuur toe gaan, maar de natuur ook dichterbij halen. En wist je dat uit onderzoekt blijkt dat kinderen op een groen kinderdagverblijf beter slapen en dat het welzijn van het kind omhooggaat? Tijd om aan de slag te gaan.

Naar buiten in de natuur

  • Natuurspeeltuin. In veel gemeenten zijn er inmiddels natuurspeeltuinen. Ga er eens naar toe met de groep.
  • Klauteren. Voeg natuurlijke klimmaterialen toe aan de buitenruimte. Denk aan een boomstam of een heuveltje. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het aanleggen van groene buitenruimtes.
  • Beestjes zoeken. Zoek buiten torretjes of spinnetjes. Doe ze in een loeppotje en laat de kinderen ernaar kijken. Hoeveel poten heeft een torretje en welke kleur heeft hij? Alles goed bekeken, dan mogen de beestjes weer vrijgelaten worden.
  • Insectenhotel. Zet een insectenhotel in de buitenruimte. Kijk elke dag met de kinderen welke insecten ze zien in het hotel. Je kunt er ook zelf een maken.
  • De moestuin. Niets is zo leuk om groente te zien groeien. Een moestuin hoeft niet groot te zijn, want groente groeit zelfs in potten. Zaai samen met de kinderen kruiden of koop kleine plantjes, zoals sla, courgette, pompoen of tomaat. Zo zien de kinderen al snel iets groeien. Laat ze de groenten water geven en het onkruid weghalen. Maak foto’s van het verloop van de groei, zodat de kinderen kunnen zien dat hoe de plantjes gegroeid zijn. Kun je oogsten? Maak er samen een lekker gerecht van. 
  • De ontdektuin. Maak een ontdektuin met moestuintjes, fruitbomen, een watertje, smalle paadjes tussen het groen met staptegels en een hutje van wilgentenen. Op elke meter is wel iets te ontdekken en te beleven. Kijk op de themapagina groen voor wie je verder kunnen helpen.
  • Modderdag. Doe mee met de IVN Modderdag. Deze wordt elk jaar gehouden op 29 juni. Lees hoe je de perfecte modder kunt maken.
  • Liggen in het gras. Ga een liggen in het gras en kijk omhoog. Wat zien de kinderen allemaal? Wolken die voorbijdrijven in alle soorten en maten, vliegtuigen, vogels of vlinders die overvliegen. Er valt heel wat te zien in de lucht. 
  • Bolletjes planten. Plant in de herfst bolletjes in de buitenruimte. Denk aan krokussen, tulpen, hyacinten of sneeuwklokjes. Het is voor kinderen heel leuk om te zien wanneer ze hun kopjes boven de aarde uitsteken. En met een beetje geluk, komen ze ieder jaar terug.

plaatje

Groen

De natuur naar binnen

  • Wormen zoeken. Zoek samen met de kinderen naar dikke regenwormen in de buitenruimte. Soms vinden ze regenwormen spontaan na een flinke regenbui. Doe de worden in een bakje. Geef er loepjes bij zodat de kinderen de wormen goed kunnen bekijken. Bespreek hoe de wormen eruitzien. Zet ze daarna weer buiten.
  • Van pop tot vlinder. Bij de Vlinderstichting kun je koolwitjes bestellen. Je krijgt 20 eitjes, 10 rupsen en 5 poppen. Op de website staat hoe je ze moet verzorgen. Kijk elke dag hoe ver de vlinders zich hebben ontwikkeld en praat erover. Zijn de vlinders klaar om uit te vliegen? Laat ze los met de hele groep.
  • Slakkenhotel. Bij het buitenspelen komen de kinderen vroeg of laat wel met een slak aandragen. Maak dan een slakkenhotel van een terrarium, aarde, bladeren/takjes, rauwe groente/appel. Slakken erin en dagelijks het hotel met een plantenspuit bevochtigen. Na een paar dagen het hotel schoonmaken en na een week de slakken terugzetten waar ze gevonden zijn.
  • De boom. Maak binnen een boom, bijvoorbeeld van een grote gesnoeide tak. In de winter is de boom kaal, net als de bomen buiten. Maar wat gebeurt daar in de lente? De boom krijgt blaadjes en misschien wel bloesem. Maak bladeren met de kinderen en bloesem en hang dat in de boom. Lijkt de boom nu weer op de bomen buiten?
  • Herfsttafel. Maak een herfsttafel met herfstbladeren, kastanjes, dennenappels, beukennootjes en eikeltjes. Laat kinderen zelf dingen meenemen die ze buiten gevonden hebben. Zet er een kweekset oesterzwammen bij en kinderen zien ook hoe paddenstoelen groeien. Noem alles bij naam en laat de kinderen voelen hoe een kastanje voelt. En de schil van de kastanje?
  • Herfstbladeren. Met herfstbladeren kun je een mooi schilderij maken. Plak wat herfstbladeren op een vel verfpapier en laat eromheen verven met herfsttinten. Haal later de bladeren weg en je hebt een mooi schilderij van herfstbladeren.
  • Bonen. Neem een hersluitbaar plastic zakje. Vul deze met vochtige watjes en stop er een paar bonen in. Hang de zakjes voor het raam op ooghoogte. Hou de watjes vochtig en kijk hoe de bonen gaan ontkiemen en groeien.
  • Tuinkers zaaien. Tuinkers is ontzettend leuk om op de groep te zaaien. Neem kleine bakjes en beplak die met een foto van het hoofd van de kinderen. Zaai de tuinkers. Als het gaat groeien lijkt het net of het kind groen haar heeft. Ook lekker op de boterham.
  • Vogels voeren. Hang in de winter vogelvoederhuisjes vlak bij het raam of aan het raam. Vul ze samen met de kinderen bij. Komen er vogeltjes op af?
  • Vogelvoederhuisjes maken. Maak van een leeg melkpak een vogelvoederhuisjes. Laat het beplakken met herfstbladeren, dunne takjes en zaadjes. Hang een grote tak aan het plafond en hang de voederhuisjes erin. Waarom krijgen de vogeltjes voer in de winter?

Meer inspiratie

  • Kijk op Springzaad voor tips en stappenplannen voor het aanleggen van een groene buitenruimte.
  • Peuters in Natuur is een publicatie van SLO over peuters begeleiden bij natuuractiviteiten.  
  • Bekijk het filmpje van Jong Leren Eten ‘Van zaadje tot appel’. 

Structureel werken aan groen?

Kijk dan wat je nog meer kunt doen op de themapagina groen van Gezonde Kinderopvang. 

Bekijk alle dagritmekaarten

Er zijn dagritmekaarten met activiteiten voor alle leefstijlthema's. Laat je inspireren!