December is een maand van feesten en gezelligheid, maar ook van veel en vaak ongezond eten. Met onze tips houdt u de decembermaand gezellig én lekker gezond! 

Samen zijn

De feestelijke decembermaand draait om veel meer dan alleen eten. Sfeer, gezelligheid en met z’n allen samen zijn is een belangrijke boodschap die we in de feestmaand aan kinderen willen én moeten meegeven. Dit kunt u doen door de focus in de december meer te leggen op de aankleding en de sfeer van de locatie dan op eten. Kom in de stemming door kerstliedjes aan te zetten, bijvoorbeeld zachtjes op de achtergrond tijdens het spelen, het tienuurtje of de lunch. Hang buiten lichtjes in de bomen – hoe sfeervol is dat als de kinderen in het donker aankomen of naar huis gaan! En natuurlijk mag een grote kerstboom in de hal of op de groep niet ontbreken.

Gezonde decembermaand

Miranda Bron is coördinator bij Ska Kinderopvang bij kindcentrum het Baken in Nijkerk en ambassadeur Gezonde Kinderopvang: “We focussen ons vooral op de magische sfeer die deze maand met zich meebrengt. Op het samen zijn met elkaar en op de feestelijke aankleding van de ruimte. Dat vind ik juist zo geweldig aan december: het is dé uitgelezen kans om eten en drinken op een leuke manier in de schijnwerpers te zetten. Laat kinderen bijvoorbeeld fruit uitsteken met koekvormpjes in de vorm van een kerstboom en maak van de restjes lekkere fruitspiesjes.”

Op de themapagina's voeding voor dagopvang en bso vindt u inspiratie voor gezonde feestelijke hapjes. Lees ook het artikel 'Zo vier je gezonde feestdagen' op Kinderopvangtotaal.nl