Samenwerken is één van de succesfactoren van Gezonde Kinderopvang. Hiermee maak je als dagopvang een gezonde leefstijl onderdeel van de lokale omgeving. Ook bij Kindcentrum Petito’s in Dongen geven ze lokaal samenwerken prioriteit.
Hoe zorg je voor lokale aansluiting?
Renate Aarts is als medewerker van Petito’s én als ambassadeur Gezonde Kinderopvang betrokken bij de JOGG-werkgroep in de gemeente Dongen. Renate: “Dongen is sinds 2012 een JOGG-gemeente. Samen met verschillende lokale partners zet Dongen zich in om gezond eten en voldoende bewegen gemakkelijk te maken voor de Dongense jeugd. Denk aan de kinderopvang, scholen, de GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst), combinatiefunctionaris bewegen en fruit- en groentetelers. JOGG-Dongen is de kapstok in de samenwerking. Hierdoor worden partners verbonden, bestaande initiatieven versterkt en nieuwe acties opgezet.”
Wat levert de samenwerking jullie op?
“Door de samenwerking zet je je organisatie op de kaart en ontstaan er korte lijnen tussen de verschillende partners”, vertelt Renate enthousiast. “Uiteindelijk willen we allemaal dat kinderen een gezonde start krijgen. Met de samenwerking stimuleren we dat kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 vanuit verschillende hoeken bezig zijn met thema’s als gezonde voeding, bewegen en zonbescherming. Het kost een investering, maar het loont zich uiteindelijk. Als je je passie voor een gezonde jeugd maar voor ogen houdt.”
Waar ben je trots op?
Renate: “Sinds twee jaar doen we mee aan de Peuter4daagse in Dongen, waar alle 7 kindercentra aan deelnemen. Ondanks dat we als kinderopvangorganisaties elkaars concullega’s zijn, zoeken we bij dit event veel verbinding met elkaar omdat we een gezamenlijk doel hebben. Verder is het de ideale manier om de thema’s bewegen en gezonde voeding en doelgroepen jong en oud bij elkaar te brengen. Zo stimuleren we met de Peuter4daagse bewegen onder peuters, maar ook onder ouderen omdat opa’s en oma’s vaak met hun kleinkinderen meelopen. Daarnaast zetten we ook in op een gezonde traktatie tijdens deze 4daagse, gesponsord door lokale fruit- en groentetelers.
Welke kansen zijn er voor lokale samenwerking?
De JOGG-regisseur kan als verbinder van lokale partijen fungeren. Hij of zij kan de koppeling maken met bijvoorbeeld de Jong Leren Eten-makelaar voor een moestuin, of de JOGG-beleidsmedewerker voor het realiseren van een watertappunt. Daarnaast vormt de JOGG-regisseur de schakel naar andere omgevingen, zoals sportclubs, kinderboerderijen en buurthuizen. Dit zorgt voor een bredere impact op de gezondheid van de jeugd.
Zelf aan de slag
- Zoek contact met andere kinderopvanglocaties in jouw gemeente. Versterk je netwerk ook met Gezonde School-adviseurs en met behulp van een JOGG-regisseur in jouw gemeente.
- Werk in stapjes aan lokale samenwerking en heb wat geduld. Uiteindelijk ontstaat op lange termijn een sneeuwbaleffect.
- Wil je dat een ervaren coach Gezonde Kinderopvang met je meedenkt over regionale samenwerking? Neem contact op met een van de ambassadeurs Gezonde Kinderopvang.
- En lees meer over (lokaal) samenwerken.