Hoe zorg je dat de opvang een gezonde, actieve en veilige omgeving biedt, waar pedagogisch medewerkers en gastouders zelf het gezonde voorbeeld geven? En hoe betrek je ouders en kinderen hierbij? Dat doe je met de scholing Een Gezonde Start. Bij de scholing hoort een train-de-trainer, die een stafmedewerker uit jullie organisatie opleidt tot coach Gezonde Kinderopvang. De coach wordt hét aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen de organisatie en schoolt de eigen collega’s structureel in Een Gezonde Start.
 

Iedere organisatie een eigen coach Gezonde Kinderopvang

In de tweedaagse train-de-trainer leren deelnemers werken volgens de aanpak van Gezonde Kinderopvang. Verder oefenen zij trainings- en communicatievaardigheden en doen ze actief kennis op over leefstijl. Na afloop weten deelnemers hoe je de aandacht voor gezondheid en leefstijl effectief borgt in de dagelijkse praktijk. Ook wordt de coach Gezonde Kinderopvang opgeleid om de scholing aan collega’s te kunnen geven. 

De scholing Een Gezonde Start bestaat allereerst uit een basismodule. Hierin reflecteren de deelnemers op hun eigen leefstijl, gezonde leefstijl in hun organisatie en de interactie met kinderen en ouders. Daarnaast kunnen kinderopvangorganisaties zich naar keuze verdiepen met de themamodules: voeding, beweging, gezond en veilig gedrag & veilige omgeving.

  • Een uniek programma voor de kinderopvang dat gezond opvoeden van kinderen integraal behandelt.
  • Gebaseerd op onderbouwde inzichten rond leefstijl, opvoeding, diversiteit en kinderopvang.
  • Je leert hoe je met de aanpak van Gezonde Kinderopvang de aandacht voor de gezondheid en leefstijl van kinderen en medewerkers écht onderdeel maakt van de dagelijkse praktijk.
  • Deelnemers verwerven door te doen, kennis over leefstijl en interactievaardigheden. Zij leren hoe je het gesprek over leefstijl aangaat met ouders.  
  • Sluit nauw aan bij de dagelijkse praktijk van de kinderopvang.
  • Heeft aandacht voor diversiteit van kinderen en hun ouders.
  • Een digitale leeromgeving ondersteunt de deelnemers. Alle informatie en materialen uit de scholing blijven online beschikbaar.
  • Deelnemers die de scholing hebben afgerond krijgen een certificaat. 

Kenniscentrum Sport & Bewegen, Nederlands Jeugdinstituut, Pharos, RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, TNO, VeiligheidNLen Voedingscentrum ontwikkelden Een Gezonde Start. Huis voor Beweging verzorgt de train-de-trainer samen met de kennisinstituten. 

Schrijf je in voor de train-de-trainer in 2022

De train-de-trainers voor het eerste halfjaar 2022 zijn ingepland. Wacht niet met inschrijven, want vol=vol. 

Ik meld me aan voor de train-de-trainer Een Gezonde Start  (deze link gaat naar het online aanmeldformulier). 

Zijn de train-de-trainers volgeboekt? Registreer je op de geïnteresseerdenlijst. We houden je dan op de hoogte van nieuwe trainingsdata in 2022.

Vanwege de ontwikkelingen en maatregelen rond de coronapandemie, bieden we de training momenteel alleen als online training aan. De online training hanteert hetzelfde programma als de fysieke training. Voor de fysieke training ben je in het Fletcher Hotel in Amersfoort en bij de online training thuis of op een rustige werkbare plek. Wel zullen enkele werkvormen aangepast zijn. 

Deelname is gratis. Per kinderopvangorganisatie kan één stafmedewerker zich kosteloos laten opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang. Als je wilt meedoen, dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. 

Welke organisaties werken al met een coach? 

Sinds 2016 leidt Gezonde Kinderopvang coaches op. De organisaties die een opgeleide coach in dienst hebben, vind je op deze kaart van Nederland. 

Tekst bij film

Film Werken aan Gezonde Kinderopvang

Kinderopvangorganisaties met een opgeleide coach Gezonde Kinderopvang hebben een belangrijke eerste stap gezet. De coach schoolt vervolgens de eigen collega’s in de scholing Een Gezonde Start. Wat het effect kan zijn van deze tweede stap? Dat vertelt coach Renate Aarts in het korte filmpje hiernaast.