U bent hier

Scholing Een Gezonde Start

Hoe zorgt u dat uw opvang een gezonde, actieve en veilige omgeving biedt, waar pedagogisch medewerkers en gastouders zelf het gezonde voorbeeld geven? En hoe betrekt u ouders en kinderen hierbij? Dat doet u met de scholing Een Gezonde Start. Bij de scholing hoort een train-de-trainercursus, die een stafmedewerker uit uw organisatie opleidt tot coach Gezonde Kinderopvang. De coach wordt hét aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen de organisatie en schoolt de eigen collega’s structureel in Een Gezonde Start. 

Iedere organisatie een eigen coach Gezonde Kinderopvang

In de tweedaagse train-de-trainercursus leren deelnemers werken volgens de aanpak van Gezonde Kinderopvang. Verder oefenen zij trainings- en communicatievaardigheden en doen ze actief kennis op over leefstijl. Na afloop weten deelnemers hoe je de aandacht voor gezondheid en leefstijl effectief borgt in de dagelijkse praktijk. Ook wordt de coach Gezonde Kinderopvang opgeleid om de scholing aan collega’s te kunnen geven. 

De scholing Een Gezonde Start bestaat allereerst uit een basismodule. Hierin reflecteren de deelnemers op hun eigen leefstijl, gezonde leefstijl in hun organisatie en de interactie met kinderen en ouders. Daarnaast kunnen kinderopvangorganisaties zich naar keuze verdiepen met de themamodules: voeding, beweging, gezond en veilig gedrag & veilige omgeving.
 

Weten welke organisaties al werken met een coach? 

Sinds 2016 leidt Gezonde Kinderopvang coaches op. De organisaties die een opgeleide coach in dienst hebben kunt u bekijken op een kaart van Nederland.  

  • Een uniek programma voor de kinderopvang dat gezond opvoeden van kinderen integraal behandelt.
  • Gebaseerd op onderbouwde inzichten rond leefstijl, opvoeding, diversiteit en kinderopvang.
  • U leert hoe u met de aanpak van Gezonde Kinderopvang de aandacht voor de gezondheid en leefstijl van kinderen en medewerkers écht onderdeel maakt van de dagelijkse praktijk.
  • Deelnemers verwerven door te doen, kennis over leefstijl en interactievaardigheden. Zij leren hoe je het gesprek over leefstijl aangaat met ouders.  
  • Sluit nauw aan bij de dagelijkse praktijk van de kinderopvang.
  • Heeft aandacht voor diversiteit van kinderen en hun ouders.
  • Een digitale leeromgeving ondersteunt de deelnemers. Alle informatie en materialen uit de scholing blijven online beschikbaar.
  • Deelnemers die de scholing hebben afgerond krijgen een certificaat. 

Kenniscentrum Sport, Nederlands Jeugdinstituut, Pharos, RIVM Centrum Gezond Leven, TNO, VeiligheidNLen Voedingscentrum ontwikkelden Een Gezonde Start. Huis voor Beweging verzorgt de train-de-trainercursus samen met de kennisinstituten. 

Schrijf u nu in voor de train-de-trainercursus

Helaas zijn alle reguliere train-de-trainercursussen in 2018 volgeboekt. U kunt zich via onderstaande link wel op de wachtlijst laten plaatsen. 

Ik meld me aan voor de train-de-trainercursus Een Gezonde Start (deze link gaat naar het online aanmeldformulier, de wachtlijstknop staat onderaan dit formulier).   

Deelname is gratis (incl. verblijf en overnachting). Per kinderopvangorganisatie kan één stafmedewerker zich kosteloos laten opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang. Als u wilt meedoen, dient u wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. 
 

8-9 oktober: speciale train-de-trainercursus met focus op lage SES

Als kinderopvangorganisatie hebt u soms te maken met kinderen uit achterstandsgezinnen, waarin de ouders/verzorgers een laag inkomen hebben en lager opgeleid zijn. Mensen met een lage sociaaleconomische status (SES). Werken aan een gezonde leefstijl levert dan specifieke uitdagingen op. Hoe gaat u om met verschillende achtergronden en leefomstandigheden van de kinderen en hun ouders? Dat komt aan bod in de train-de-trainercursus met focus op lage SES die plaatsvindt op 8 en 9 oktober. Wees er snel bij, er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar! 

Meer weten?

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer