Elk kind verdient een gezonde start. Met Gezonde Kinderopvang werk je structureel aan een gezonde, actieve en veilige omgeving voor kinderen. Dat levert veel op in de praktijk. Bijvoorbeeld als er iets te vieren valt.
Gezonde Kinderopvang is met resultaat samenwerken aan gezond opgroeien. Daarbij horen verschillende gezondheidsthema’s, zoals Voeding, Bewegen, Seksuele ontwikkeling, Fysieke veiligheid, Mediaopvoeding en Zonbescherming. Je kiest als organisatie wanneer je met welk thema aan de slag gaat en waar je het accent legt. En je werkt vanuit de visie dat een gezonde leefstijl zorgt voor een vrolijke, fijne en vertrouwde opvang. Lekker meedoen en samen gezond opgroeien.
Feestbeleid: win-win
Beleidsadviseur pedagogiek en coach Gezonde Kinderopvang Mary Opperman ziet bij Wasko Kinderopvang wat Gezonde Kinderopvang oplevert: “Wij werken aan verschillende thema’s. Het is vaak win-win. Een mooi voorbeeld is ons nieuwe feestbeleid. Dat gaat over gezonder eten, maar het zorgt ook voor meer beweging.”
Als je jarig bent, sta je in het zonnetje op een manier die bij jou past
Bij Wasko nemen kinderen sinds 1 mei geen traktatie meer mee. Jarigen op de bso kunnen in plaats daarvan kiezen uit verschillende activiteiten, van een polonaise of disco tot samen een gezonde snack maken. Op de kinderopvang kiest de pedagogisch medewerker samen met de ouders een passende manier om de verjaardag te vieren. Elke locatie heeft een feesttas gekregen met hulpmiddelen en inspiratie. Ook krijgen pedagogisch medewerkers een toolbox voor de communicatie met ouders.
Warme aandacht
Volgens Mary heeft zo’n gezonde ontwikkeling vaak ook meer positieve bijeffecten: “Wij zijn een maatschappelijke kinderopvangorganisatie en voor ons is gelijkheid een belangrijke waarde. Bij het nieuwe feestbeleid gaat het niet meer om wie de meest bijzondere traktatie meekrijgt. Verschillen in tijd of budget van de ouders zie je ook niet meer. Als je jarig bent, sta je in het zonnetje op een manier die bij jou past. Je wordt gezien en krijgt warme aandacht. Het is goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, de groepsvorming en het dagritme. We hebben er zo een fijn ritueel bij.”
Ook coach Gezonde Kinderopvang worden?
Als coach Gezonde Kinderopvang onderneem je activiteiten om kinderen gezond op te laten groeien. Word ook coach Gezonde Kinderopvang met het gratis leertraject.
Weerstand
De eerste reacties op het nieuwe feestbeleid waren vrij positief. 44% van de ouders was direct voor. Maar eerlijk is eerlijk; weerstand was er ook. ”Traktaties raken tradities en emoties”, vertelt Mary. “We hebben er echt de tijd voor genomen en iedereen betrokken: ouders, pedagogisch medewerkers van 50 locaties en kinderen van de bso. Medewerkers zagen er soms ook tegenop, zeker op de kinderdagverblijven. We hebben meedenksessies, gesprekken en webinars georganiseerd en vervolgens alle stappen versimpeld.”
Geen traktatiediscussie meer
Uiteindelijk moet het feestbeleid juist meer rust opleveren voor medewerkers. Zij hoeven nu niet meer bezig te zijn met wat of niet als traktatie mag en hoeven niet bang te zijn dat ze veel voorbereidingstijd nodig hebben. “Medewerkers zien en ervaren nu wat de nieuwe aanpak echt inhoudt. Ik krijg vaak de reactie: ‘Oh, is dit alles?’ Ons idee is dat de voorbereiding niet meer tijd mag kosten dan bijvoorbeeld het snijden en schillen van fruit voor het tienuurtje.”
Gezond beleid
Dat idee past ook bij Gezonde Kinderopvang: het kind staat er centraal, maar werkplezier van pedagogisch professionals en ouderbetrokkenheid zijn daarbij onmisbaar. Daarover gaat het bij het leertraject tot coach Gezonde Kinderopvang natuurlijk ook. Ook de GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst ) kan vaak ondersteunen bij het werken aan Gezonde Kinderopvang, bijvoorbeeld met de inspiratiesite wiejarigisviertfeest.nl.
Wij doen het op de manier die past bij ons.
Regiocoördinator Jenna Davies, van GGD Zuid-Holland Zuid: “Wij hebben een adviseur Gezonde Kinderopvang die overkoepelend werkt. Bij de ene organisatie past het om een nieuw feestbeleid eerst bij een paar locaties te testen. Bij de ander kan je juist beter in één keer om met alle locaties, na een goed voortraject. Daarover kunnen we ook meedenken.”
Op papier én op de groep
Volgens Jenna is het fijn als meer pedagogisch medewerkers de kans krijgen om coach Gezonde Kinderopvang te worden: “Een locatiemanager kan het ook prima doen, maar het liefst gun je dit meer mensen die op de groep staan. Zij kennen de locatie, de collega’s, ouders en kinderen het best.” Mary is het daarmee eens: ”Op papier kan je veel mooie dingen verzinnen. En daar is ook niets mis mee, maar op de groep moet je het uitdragen. Die vertaalslag hoort echt bij Gezonde Kinderopvang en daardoor werkt het. Wij doen het op de manier die past bij ons.”