Ben je coach Gezonde Kinderopvang en wil je de scholing Een Gezonde Start aan je collega’s te geven? Met de coronamaatregelen kan het lastig zijn om dat live op jullie locatie de doen. Een groot deel van de scholing kun je ook digitaal geven. Inclusief de onderlinge interactie tussen collega’s die zo belangrijk is voor de gedragsverandering die we met Gezonde Kinderopvang voor ogen hebben. Het vraagt misschien wat meer moeite om het echt interactief te maken en ervoor te zorgen dat de focus ook ligt op het bespreken van gedrag. 

Tips uit de praktijk bij Kinderopvang ZIEN

Liesbeth Kampen, coach Gezonde Kinderopvang bij Kinderopvang ZIEN in Haren, en haar collega's deden de basismodule van Een Gezonde Start online.  Liesbeth deelt graag enkele tips hoe zij de training online aanpakte. Ze heeft er vier:  

  • 'Ik heb de flip-over vellen die ik zou gebruiken voor de bijeenkomsten, op de wand achter mij geplakt tijdens de online training. De camera heb ik daar goed op gericht en dit in het 'spotlight' gezet. Op deze manier kon ik toch de lijn van de ppt-presentatie volgen en een goed beeld geven aan de deelnemers. Ook de inbreng van de deelnemers kon ik zo op de flip-over noteren en delen.
  • De huiswerkopdrachten heb ik deels voorbereid door voor de deelnemers vooraf een sjabloon te maken van de mindmap voor de gezonde leefstijl (voor bijeenkomst 1 en 2). Ook de matrix 'ontwikkeling voedingspatroon' is vooraf meegegeven. Zo kon ieder zijn/haar eigen aantekeningen en inbreng daar op noteren.
  • De casuskaartjes over normen en waarden heb ik geprint en verdeeld over de deelnemers. Dit heb ik enkele dagen voor de bijeenkomst meegegeven in een gesloten envelop. Op de avond van de training mochten de deelnemers de envelop openen waarin ieder een casuskaartje had. (Ze waren inmiddels heel nieuwsgierig geworden.)
  • Om de deelnemers te activeren liet ik ze tijdens de scholingsavonden door het huis rennen met verschillende opdrachten. Laat zo snel mogelijk een rood voorwerp zien, een vierkant voorwerp, een tandenborstel etc. Een variant hierop is ook heel goed te doen met kinderen op de groep.'

Meer weten over hoe je scholing online geeft? 

Kijk voor meer informatie en tips en een voorbeeld draaiboek in de digitale leeromgeving (met inlog voor opgeleide coaches).