Al 500 van de 3.000 kinderopvangorganisaties in Nederland werken met een opgeleide coach Gezonde Kinderopvang. Dat laat duidelijk zien dat de branche zelf aandacht voor gezonde leefstijl prioriteit geeft. Kinderopvang ‘t Hummelhuis in het Gelderse Heerde is de 500e organisatie met een coach. Margien van Rooij van het landelijk programma Gezonde Kinderopvang kwam langs om deze mijlpaal met deze kinderopvangorganisatie te vieren.  

De kinderopvang biedt unieke kansen om  jonge kinderen (0-12 jaar) samen met ouders een gezonde start te geven. Een gezonde leefstijl aanleren hoort bij de ontwikkeling van kinderen vinden ze bij ’t Hummelhuis. Eigenaar Engelien Rakhorst: ‘Daar willen we ons steentje aan bijdragen. Belangrijk vind ik dat leefstijl structureel onderdeel is van de dagelijkse praktijk in onze kinderopvang. Daarom hebben wij een coach Gezonde Kinderopvang laten opleiden.’ 

Dat is pedagogisch medewerker Tamara Boelsen. Zij is als coach hét aanspreekpunt voor een gezonde leefstijl binnen ’t Hummelhuis. Tamara gaat haar collega’s scholen en coachen. Als eerste gaan ze samen aan de slag met gezonde voeding. Tamara: ‘In januari geef ik de scholing van Gezonde Kinderopvang aan mijn collega’s. Iedereen doet mee, ook de leidinggevenden. En vanuit die training gaan we ons huidige voedingsbeleid aanpassen.’ Andere thema’s binnen Gezonde Kinderopvang zijn bijvoorbeeld voldoende bewegen en mediaopvoeding. 

Margien van Rooij van het landelijk programma: ‘We weten dat als je kinderen op jonge leeftijd gezonde gewoontes aanleert, dat dit bijdraagt aan hun gezondheid als volwassene. Coaches Gezonde Kinderopvang lieten in de evaluatie van de pilot weten dat de scholing hen hielp om de missie en visie op gezonde leefstijl in hun organisatie beter en vooral samen te dragen. ’t Hummelhuis is daar een mooi voorbeeld van!’

Het programma Gezonde Kinderopvang ondersteunt kinderopvangorganisaties met een scholing en een praktische aanpak. Deze aanpak sluit aan bij de Gezonde School-aanpak. Voor kinderen is er zo een doorgaande leerlijn rondom gezond opgroeien. Vanaf 2017 lieten al 714 kinderopvangprofessionals zich opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang. Dat alle kinderopvangorganisaties in Nederland een coach Gezonde Kinderopvang hebben is een van de ambities van het landelijke programma.

Gezonde Kinderopvang is een initiatief van de ministeries van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Landelijke kennis- en onderzoeksinstituten werken hierin samen, met ondersteuning van branche- en koepelorganisaties. De coördinatie ligt bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en Voedingscentrum.