Aandacht besteden aan mediaopvoeding in de kinderopvang of gastouderopvang loont. Door te investeren in mediaopvoeding leg je een basis voor bewust en verantwoord mediagebruik. Mediaopvoeding helpt kinderen mediawijs te worden. Ze leren kritisch en bewust om te gaan met media. Daarnaast draagt mediaopvoeding bij aan de ontwikkeling van digitale vaardigheden, die nodig zijn in de moderne samenleving. Lees op deze pagina hoe je mediaopvoeding blijvend onderdeel maakt in jullie dagelijkse praktijk en beleid.
Waarom werken aan mediaopvoeding?
- Uit veel internationale studies blijkt dat er een verband is tussen overmatig mediagebruik en problemen met de lichamelijke gezondheid, zoals overgewicht, bijziendheid en slecht slapen.
- Media worden veelvuldig gebruikt door jonge kinderen: kinderen van negen maanden tot en met zes jaar besteden volgens hun ouders gemiddeld zo’n honderd minuten per dag aan digitale media activiteiten (Iene Miene Media, 2023). Kinderen leren door mediaopvoeding de balans te vinden tussen digitale en fysieke activiteiten. Dat draagt bij aan een gezonde levensstijl.
- Meer schermtijd zorgt voor minder taalaanbod thuis. Voor elke minuut extra schermtijd produceren volwassenen minder woorden, zijn er minder kinduitingen en minder gespreksbeurten (Brushe et al., 2023). Schermtijd is daarmee van negatieve invloed op de taalontwikkeling van jonge kinderen.
- Digitale media kennen veel voordelen, maar ook veel risico’s. Het is belangrijk dat kinderen gebruik leren te maken van de voordelen en zich weten te behoeden voor de risico’s van media.
Voor je begint...
Wat doet jouw organisatie al?
Wat doet jouw organisatie al?
Beginsituatie bepalen in:
Werk met een gedegen stappenplan
Werk met een gedegen stappenplan
Lees hoe je een themaplan maakt voor:
Aan de slag met mediaopvoeding
Met het Stappenplan werken aan Gezonde Kinderopvang zorg je voor blijvend resultaat. Werk aan mediaopvoeding in jullie kinderopvangorganisatie of gastouderbureau op de pijlers beleid, ontwikkelen, omgeving en signaleren. Zo maak je meer impact weten we uit onderzoek. Lees hieronder aan welke activiteiten je per pijler kunt denken.
Zorg ervoor dat hygiëne een vaste plek heeft in jullie beleid.
Beleid |
|
---|---|
Betrekken en informeren |
|
Borgen |
|
Evalueren |
|
Tips bij pijler Beleid
- Beschrijf de visie op mediaopvoeding en mediagebruik in het beleid, dit biedt zowel ouders als pedagogisch medewerkers/gastouders duidelijke kaders. Maak daarbij gebruik van de Toolbox visie op media in de kinderopvang(PDF).
Bied kinderen, medewerkers en gastouders activiteiten aan rond mediaopvoeding. Met als doel dat zij hun kennis vergroten, vaardigheden aanleren en positief zijn over mediaopvoeding.
Bijscholing |
|
---|---|
Kennis en activiteiten |
|
Goede voorbeeld |
|
Richt de fysieke en sociale omgeving zo in dat die bijdraagt aan de mediaopvoeding van kinderen, medewerkers en gastouders. Laat medewerkers en gastouders het goede voorbeeld geven en betrek ouders/verzorgers en samenwerkingspartijen bij jullie activiteiten.
Fysieke omgeving |
|
---|---|
Sociale omgeving |
|
Betrekken en informeren |
|
Goede voorbeeld |
|
Samenwerken |
|
Tips bij pijler Omgeving
- Mediawijzer.net biedt de Mediadiamant als hulpmiddel om in gesprek te gaan met ouders/verzorgers over mediaopvoeding. Plezier, inhoud, veiligheid, samen en balans staan daarbij centraal.
- Neem de regie en zorg voor een veilige omgeving door bewust met media om te gaan, kinderen goed te begeleiden en geen persoonlijke devices zoals tablets of smartphones te gebruiken.
- Sluit aan bij de Media Ukkie Dagen en de Week van de mediawijsheid om het thema mediaopvoeding een boost te geven.
- Kijk voor tips ook bij de Succesfactor werk samen.
- Lees ook de tips voor Draagvlak creëren bij ouders.
Houd in de gaten hoe het met de kinderen gaat rond media. Zo kun je vroegtijdig mogelijke risico’s signaleren. Bepaal samen waarop jullie signaleren en doe regelmatig onderzoek. Leg ook vast hoe jullie met signalen omgaan en welke maatregelen passend zijn.
Periodiek onderzoek |
|
---|---|
Signaleren |
|
Informeren |
Ga in gesprek met ouders over je zorgen. Vraag hen of je hen ergens bij kunt helpen. Stel bijvoorbeeld voor een groepsgesprek te organiseren met meerdere ouders die tegen hetzelfde probleem aanlopen. |
Tips bij pijler Signaleren
- Wees op de hoogte van het aanbod rond mediaopvoeding van organisaties uit de omgeving, verwijs ouders/verzorgers indien nodig naar hen door of werk met ze samen.
Voorbeelden
Pm’er Youssra zet tablet bewust beperkt in op groep
Pedagogisch medewerker Youssra van babygroep de Olifantjes realiseert zich dat baby’s weinig leren van beeldschermen. Ze gebruikt de tablet op de groep alleen voor communicatie met ouders/verzorgers, om de ontwikkeling van kinderen bij te houden en liedjes af te spelen (voor als ze met de kinderen gaat bewegen op muziek). Daarnaast beperkt ze de tijd achter de tablet, zodat ze zowel de kinderen als ouders/verzorgers het juiste voorbeeld laat zien. Ze is ermee gestopt gedurende de dag foto’s te maken van de kinderen om te delen met ouders/verzorgers. Omdat ouders/verzorgers het leuk vinden foto’s te ontvangen, probeert Youssra iedere dag bij één activiteit de tablet erbij te pakken om foto’s te maken. Ze maakt dan bewust foto’s als de kinderen actief zijn, zoals kijken naar contrastfoto’s, bewegen op muziek, bellen blazen. Zo hoopt ze ouders/verzorgers te inspireren dit soort activiteiten ook thuis met hun baby te doen.
Maak kinderen mediawijs!
‘Media kunnen leuk en leerzaam zijn. Maar: kinderen moeten wel weten hoe ze ermee omgaan. Daar kunnen wij als professionals in de kinderopvang een bijdrage aan leveren.’ aldus Carla Schriek, coach Gezonde Kinderopvang.
In haar blog op Kinderopvangtotaal vertelt Carla hoe zij dat bij KMN Kind & Co doen.
Zaadjes planten
Op de groep leest pedagogisch medewerker Petra het prentenboek ‘De tuin van Nijntje’ voor. Na het lezen en bespreken van het boekje haalt Petra zaadjes, aarde en potjes tevoorschijn. De kinderen gaan zelf ook zaadjes planten! De geplante zaadjes zetten ze in de vensterbank en iedere dag komen de kinderen kijken of de plantjes als groeien, maar wat duurt dat lang… Petra besluit om in kleine groepjes de gelijknamige app bij het prentenboek erbij te pakken. Ze heeft het verhaaltje met behulp van de app zelf ingesproken en tijdens het interactieve verhaal kunnen de kinderen Nijntje helpen met de tuin omspitten, de grond gladharken, peentjeszaad zaaien, de zaadjes water geven en de peentjes oogsten. Petra bespreekt tijdens het verhaal wat de kinderen zien en doen.
Zandtaartjes maken
Op een regenachtige zomerochtend bedenken kinderen wat ze nodig hebben om zandtaartjes te maken. Ze tekenen schepjes en emmers. Maar hoe maak je nu een zandtaart? Pedagogisch medewerker Myra haalt er een aflevering van ‘Het Zandkasteel’ bij. Sassa en Toto van het Zandkasteel maken ook zandtaartjes, hoe zouden zij dat doen? Samen bekijken ze de aflevering. Myra stelt een kijkvraag en reageert op reacties van kinderen. De kinderen zijn actief en betrokken. Myra daagt de kinderen uit om zelf zandtaartjes te maken. Het is weer droog. Ze doen hun jassen aan en de kinderen gaan in de zandbak aan de slag.
Peutergroep Kiekeboe maakt kennis met digitaal prentenboek
Pedagogisch medewerker Ellen van peutergroep Kiekeboe besluit de peuters kennis te laten maken met een digitaal prentenboek. Ze kiest voor de digitale versie van het prentenboek passend bij het thema, dat zij ook op de groep heeft: ‘Bentje en de bruine beer’. Vooraf bekijkt ze de animatie en leest ze het boek door. Ze kiest een aantal woorden uit het boek dat ze de kinderen wil leren en die de animatie duidelijk maakt: ‘gapen’, ‘ritselen’ en ‘snurken’. Ook bedenkt ze activiteiten die passen bij het boek.
Als eerste introduceert Ellen het boek in de groep. Ze bekijkt en bespreekt met de kinderen de kaft van het boek en leest het een eerste keer voor. Vervolgens mogen de kinderen een eigen hol bouwen dat geschikt is voor een winterslaap. Hiervoor kunnen ze materialen gebruiken zoals bladeren, mos en takjes. In de rest van de week zorgt Ellen ervoor dat alle kinderen, zelfstandig of in kleine groepjes, het digitale prentenboek van ‘Bentje en de bruine beer’ te zien krijgen. Zodra alle kinderen het digitale prentenboek hebben gezien, leest Ellen het boek opnieuw voor. Vervolgens gaat ze in kleine groepjes het verhaal reproduceren, aan de hand van kopieën van de prenten. Door met de kinderen in gesprek te gaan over het verhaal, helpt Ellen hen om de prenten in de juiste volgorde te leggen. Na deze activiteit krijgen alle kinderen opnieuw het digitale prentenboek te zien.
Ellen legt de activiteiten rondom het boek ‘Bentje en de bruine beer’ vast. Ze houdt ouders via de ouderapp op de hoogte van deze activiteiten. Ouders krijgen de link naar het digitale prentenboek toegestuurd, zodat kinderen ook thuis het filmpje kunnen kijken. Ook laat Ellen ouders zien welke verwerkingsactiviteiten zij heeft gekoppeld aan het digitale prentenboek.
- De World Health Organization raadt aan:
- Onder de 1 jaar: geen schermtijd
- 1-2 jaar: 1 jaar: geen schermtijd, 2 jaar, niet meer dan een uur per dag, liefst minder
- 3 tot 4 jaar: niet meer dan een uur per dag
- Vanaf 5 jaar: maximaal 2 uur per dag
- Wetenschappers zeggen tegenwoordig over schermtijd: ‘Hou je niet zozeer bezig met de hoeveelheid schermtijd, maar vooral met wat kinderen op een scherm doen.’ Het gaat niet alleen om de tijd die kinderen doorbrengen achter een scherm, maar om de (educatieve) kwaliteit en de balans met andere activiteiten.
- Pas de regel 20-20-2 toe: zorg ervoor dat kinderen (en jij zelf ook) na 20 minuten kijken naar een scherm ten minste 20 seconden in de verte kijken. Zorg er daarnaast voor dat kinderen ten minste 2 uur per dag buiten zijn. De bewezen 20-20-2-regel is een simpele maar effectieve manier om bijziendheid (myopie) te voorkomen of te beperken. Pas de regel toe vanaf jonge leeftijd tot ongeveer 25 jaar, omdat het oog in die periode groeit. Lees meer op Oogfonds.nl.
Ideeën opdoen?
Kijk bij het stappenplan
- Creëer draagvlak bij alle betrokkenen
- Zo voer je het themaplan succesvol uit in kinderopvang of gastouderbureau
- Kijk terug en denk na over de volgende stap in jullie kinderopvang of gastouderbureau
- Zorg voor een coach Gezonde Kinderopvang in jullie kinderopvang of gastouderbureau
Meer inspiratie
- Voor vragen en antwoorden over kinderen en media | NJi.nl
- Toolbox mediaopvoedingmet factsheets en tipsheets voor professionals en ouders | NJi.nl
- Informatie over soorten media | Mediasmarties.nl
- Pedagogisch verantwoorde computerspellen en digitale prentenboeken voor jonge kinderen | Bereslim.nl
- Netwerk mediawijsheid
Advies of ondersteuning nodig?
Ambassadeur
Mail een ambassadeur Gezonde Kinderopvang.
Dat is een ervaren coach die graag met je meedenkt.
GGD
Informeer naar mogelijkheden voor ondersteuning bij de regionale GGD.
- Bij bibliotheken kun je terecht voor meer informatie over geschikte digitale prentenboeken.
- Wil je aan de slag met mediaopvoeding in de kinderopvang? Neem gerust contact op met de bibliotheek of met Sardes