(staf)medewerkers kinderopvang tijdens train-de-trainer Gezonde Kinderopvang

Hoe zorg je dat de opvang een gezonde, actieve en veilige omgeving biedt, waar pedagogisch medewerkers en gastouders zelf het gezonde voorbeeld geven? En hoe betrek je ouders en kinderen hierbij? Dat doe je met Een Gezonde Start, de scholing van Gezonde Kinderopvang. Bij de scholing hoort een tweedaagse train-de-trainer, die een stafmedewerker uit jullie organisatie gratis opleidt tot coach Gezonde Kinderopvang. De coach wordt hét aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen de organisatie en schoolt de eigen collega’s structureel in Een Gezonde Start.

  • Een uniek programma voor de kinderopvang dat gezond opvoeden van kinderen integraal behandelt.
  • Gebaseerd op onderbouwde inzichten rond leefstijl, opvoeding, diversiteit en kinderopvang.
  • Je leert hoe je met de aanpak van Gezonde Kinderopvang de aandacht voor de gezondheid en leefstijl van kinderen en medewerkers écht onderdeel maakt van de dagelijkse praktijk.
  • Deelnemers verwerven door te doen, kennis over leefstijl en interactievaardigheden. Zij leren hoe je het gesprek over leefstijl aangaat met ouders.  
  • Sluit nauw aan bij de dagelijkse praktijk van de kinderopvang.
  • Heeft aandacht voor diversiteit van kinderen en hun ouders.
  • In de basismodule reflecteren deelnemers op hun eigen leefstijl, gezonde leefstijl in hun organisatie en de interactie met kinderen en ouders.
  • Via themamodules kan de organisatie zich verdiepen in: voeding, beweging, gezond en veilig gedrag & veilige omgeving.
  • Een digitale leeromgeving ondersteunt de deelnemers. Alle informatie en materialen uit de scholing blijven online beschikbaar.
  • Deelnemers die de scholing hebben afgerond krijgen een certificaat. 

Kenniscentrum Sport & Bewegen, Nederlands Jeugdinstituut, Pharos, RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), TNO, VeiligheidNLen Voedingscentrum ontwikkelden Een Gezonde Start. Huis voor Beweging verzorgt de train-de-trainer samen met de kennisinstituten. 

roc-docent

We leiden ook roc-docenten Pedagogisch Werk en Sport & Bewegen op tot coach Gezonde Kinderopvang. Want het is belangrijk dat studenten kennis en vaardigheden opdoen over gezonde leefstijl en hoe zij het goede voorbeeld zijn voor de kinderen waar ze mee gaan werken. Meld je aan voor de train-de-trainer en laat je opleiden tot coach. Je wordt binnen jouw opleiding aanspreekpunt voor Gezonde Kinderopvang en geeft de scholing Een Gezonde Start aan jullie studenten.  

Schrijf je in voor de train-de-trainer in 2023

De train-de-trainers voor het tweede halfjaar 2023 zijn ingepland. Wacht niet met inschrijven, want vol=vol.  

Ik meld me aan voor de train-de-trainer Een Gezonde Start  (deze link gaat naar het online aanmeldformulier). 

We bieden de training momenteel zowel fysiek als online training aan. De online training hanteert hetzelfde programma als de fysieke training. Voor de fysieke training ben je in het Fletcher Hotel in Amersfoort en bij de online training thuis of op een rustige werkbare plek. Wel zullen enkele werkvormen aangepast zijn. 

Deelname is gratis. Per kinderopvanglocatie kunnen twee (staf)medewerkers zich kosteloos laten opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang. Als je wilt meedoen, dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. 

Iedere organisatie een eigen coach Gezonde Kinderopvang

In de train-de-trainer maken deelnemers kennis met het Stappenplan werken aan Gezonde Kinderopvang. Verder oefenen zij trainings- en communicatievaardigheden en doen ze actief kennis op over leefstijl. Na afloop weten deelnemers hoe je de aandacht voor gezondheid en leefstijl effectief borgt in de dagelijkse praktijk. Ook wordt de coach Gezonde Kinderopvang opgeleid om de scholing aan collega’s te kunnen geven.

 

Lokale incompany training iets voor jouw gemeente?

De kinderopvang is een onmisbare schakel in het lokale netwerk rondom jeugd. Daarom kunnen gemeenten en de GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst ) de train-de-trainer van Gezonde Kinderopvang ook lokaal aanbieden als een incompany training. Zowel online als op locatie kunnen we (staf)medewerkers van kinderopvangorganisaties in jullie gemeente opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang. Waar het kan passen we de training aan aan jullie lokale wensen.

Meer weten over de training, mogelijkheden en kosten? 

Mail naar Karen van Drongelen, projectleider Gezonde Kinderopvang (Voedingscentrum).