Voor kinderen in de basisschoolleeftijd leeft het thema seksualiteit nog sterker dan bij 0-4 jarigen, omdat hun wereld steeds groter wordt. Op deze pagina lees je meer leeftijdsspecifieke informatie over hoe de seksuele ontwikkeling voor 4-12 jarigen verloopt. 

4-6 jaar

Kleuters leren veel van hun omgeving. En ze leren ook door naar elkaar te kijken. Ze spelen graag spelletjes om hun lichaam te ontdekken: vadertje en moedertje of doktertje. Soms laten ze hun blote billen of geslachtsdelen zien aan anderen. Door de reacties leren ze wat wel en niet mag. Op deze leeftijd zullen kinderen nog wel eens in het openbaar hun geslachtdeel aanraken. Dit kan hen een ontspannen en fijn gevoel geven. Vanaf deze leeftijd leren zij het verschil tussen openbaar en privé en kan hen ook geleerd worden dat het aanraken van de geslachtsdelen privé is. Als kleuters 5, 6 jaar zijn, krijgen ze duidelijke ideeën over typisch ’jongens'- en 'meiden'gedrag. Maar het maakt ze niet uit met wie ze spelen, jongens of meiden. Op deze leeftijd vragen kinderen vaak waar baby’s vandaan komen. Soms zijn ze al verliefd: dat betekent gewoon dat ze iemand heel lief vinden. Ze kunnen ze zich steeds beter inleven in andere kinderen en er ontstaan eerste vriendschappen. Die duren vaak niet lang en zijn nog oppervlakkig.

6-9 jaar

In deze fase leren kinderen de sociale regels steeds beter. Schaamte doet dan ook zijn intrede: ze gaan de wc-deur op slot doen of houden een handdoek om zich heen bij het omkleden. Soms zijn ze verliefd en een enkel kind heeft ‘verkering’. Dit gaat nog niet veel verder dan zeggen ‘dat je met elkaar gaat’. Het aantal vriendschappen neemt toe en de vriendschappen versterken. Kinderen van deze leeftijd kiezen steeds vaker voor vrienden van hetzelfde geslacht. Jongens vinden meiden vaak ‘stom’ en ‘kinderachtig’, meiden vinden dat jongens vaak ‘wild’ en ‘stoer’ doen. In deze leeftijdsfase gaan kinderen steeds meer vragen stellen over seksualiteit. Dat doen ze ook om hun grenzen te verkennen: hoe ver kan je gaan met vragen over seksualiteit? Antwoorden zoeken ze ook via tv en sociale media. De meeste 7- en 8-jarigen weten dat je seks moet hebben om zwanger te raken, al weten ze vaak niet precies hoe iemand zwanger wordt. Vanaf 9 jaar weten kinderen vaak wel dat je ook om andere redenen seks kunt hebben. Kinderen in deze leeftijd spelen uit nieuwsgierigheid nog steeds wel eens een seksueel (rollen)spel, meestal met een kind van hetzelfde geslacht. Tot slot gebruiken ze nu en dan seksueel getinte schuttingtaal zonder precies te weten wat ze zeggen. 

10-12 jaar

Tussen het 10e en 12e jaar vinden door de puberteit behoorlijk wat lichamelijke veranderingen plaats bij jongens en meiden. De borsten van meiden kunnen groeien, ze krijgen bredere heupen en schaamhaar en worden voor het eerst ongesteld. Ook jongens kunnen schaamhaar krijgen en baardgroei, een lagere stem en de eerste zaadlozing. Kinderen in deze leeftijd vergelijken zich veel met anderen en kunnen onzeker zijn over hun lichaam. Vanaf een jaar of 10 wordt seks interessant, maar niet alle kinderen zijn evenveel met seksualiteit bezig. Via internet kunnen kinderen contacten leggen en informatie krijgen. Ze kunnen dan ook in contact komen met pornografische beelden. Vrienden/leeftijdsgenoten zijn steeds belangrijker. Tegen hun 12e zijn de meeste kinderen wel eens verliefd geweest. Sommige kinderen hebben ‘verkering’, wat vaak bestaat uit bij elkaar staan in de pauze of rondhangen met vrienden. Kinderen die zich aangetrokken voelen tot de eigen sekse kunnen zich hier al bewust van zijn.