Elke kinderopvangorganisatie kan een pedagogisch medewerker laten opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang via een landelijke train-de-trainer van Gezonde Kinderopvang. Inmiddels hebben 840 organisaties in Nederland een coach Gezonde Kinderopvang. Omdat de kinderopvang een onmisbare schakel in het lokale netwerk rondom jeugd is, hebben gemeenten en de GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst)’en nu de mogelijkheid om de training lokaal aan te bieden in de vorm van een incompany training. Zo organiseerde Servicebureau Kinderopvang in Tilburg in samenwerking met GGD Hart voor Brabant en JOGG Tilburg in oktober een incompany training.

Alle organisaties een coach Gezonde Kinderopvang

Maike van de Pas,
Senior Kwaliteitsspecialist bij Servicebureau Kinderopvang: “Wij ondersteunen 86 kinderopvanglocaties in Tilburg en regio Eindhoven. Ons doel is, dat al deze locaties een coach Gezonde Kinderopvang krijgen. Dankzij de incompany training van Gezonde Kinderopvang hebben we in oktober al 10 pedagogisch medewerkers kunnen opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang. We hadden er al 20 verdeeld over alle locaties. De incompany training sluit precies aan op onze visie om een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van een gezonde levensstijl en leefomgeving voor alle kinderen. Tijdens de training word je onder meer bewust dat je als pedagogisch professional een rol hebt om kinderen gedurende de dag meer te laten bewegen.”

Een gezonde start voor alle kinderen
Lenneke van Tol, Gezonde Start medewerker bij GGD Hart voor Brabant, is enthousiast over de incompany training in Tilburg. Zij heeft meegeholpen om de landelijke training op maat te maken voor Tilburg. Lenneke: “Het is belangrijk om in de kinderopvang zoveel mogelijk aandacht te besteden aan een gezonde start van kinderen. Uiteraard gebeurt er al veel. Het is fantastisch om te zien dat de pedagogisch medewerkers na de incompany training direct aan de slag willen met de besproken thema’s zoals seksuele ontwikkeling, bewegen en voeding. Een belangrijke vraag die werd besproken is: Hoe gaan we dat aanpakken? Hoe krijgen we ouders en mijn directe collega’s mee? Ook dit wordt behandeld tijdens de training.”

Over de incompany training
De training kan zowel online als op locatie worden gegeven. Waar mogelijk kan de training worden aangepast aan lokale wensen. Meer informatie over de incompany training en de kosten hiervan? Neem contact op met Karen van Drongelen, projectleider Gezonde Kinderopvang (Voedingscentrum), via:
drongelen@voedingscentrum.nl.