Dagritmekaart veilig spelen

Een zere knie, een blauwe plek; tekenen dat een kind lekker en goed heeft gespeeld. Het kind heeft de grenzen opgezocht van wat het al wel en nog niet goed kon. Hij is motorisch vaardiger geworden en kan een risico weer iets beter inschatten. Hierdoor worden kinderen zelfverzekerder. En een beetje risico is tenslotte ook superspannend en leuk. Met de activiteiten op deze pagina focussen we op uitdagend spelen en veilig leren vallen. 

Uitdagend spelen

  • Toekijken. Door te kijken naar anderen die iets spannends of risicovols doen, ervaart het kind ook spanning. Door te observeren, leert een kind omgaan met die ene uitdaging zonder zelf in gevaar te komen. Deze vorm is dus ook erg geschikt voor de allerkleinsten.
  • Bal afpakken. Twee kinderen zitten tegenover elkaar op een zachte ondergrond. De een probeert de bal van de ander af te pakken. Spreek een teken af voor als een kind pijn heeft en blijf erbij, maar laat ze lekker stoeien.
  • Omdraaien. Een kind ligt op de buik op een zachte ondergrond. De ander probeert het liggende kind om te draaien. Is het gelukt? Wissel dan om. Denk aan het stopteken en blijf erbij.
  • Riddertijd. Maak een ridderhoek, compleet met kasteel en plastic zwaarden. Er zijn ook riddersetjes te koop met helm en schild. Laat ze lekker hun gang gaan, maar spreek een stopteken af en blijf in de buurt. 
  • Touwtrekken. Touwtrekken kan buiten op het gras of binnen op een vlakke ondergrond. Laat twee kinderen touwtrekken. Wie is het eerst over de middenlijn? Met oudere kinderen kun je eventueel met vier kinderen touwtrekken.
  • Blote voeten pad. Maak binnen een blote voeten pad, bijvoorbeeld met teiltjes of met placemats. Plak op de placemats of doe in de teiltjes afwisselend zachte en harde materialen, zoals watten, kiezelsteentjes, sponsjes, macaroni of zachte stof. Voordeel van placemats is dat je er ook over kunt laten kruipen.
  • Klim- en klauterroute. Zet met allerlei klim- en klautermaterialen een route uit. Zorg dat de kinderen ergens overheen kunnen klimmen, ergens onderdoor moeten kruipen en ergens van af kunnen springen. 
  • IJsbaan. Vriest het? Maak dan van zeil een baan met een klein opstaand randje. Laat deze vollopen met een klein laagje water. Is het ijs sterk genoeg, gebruik het dan als glijbaan of laat kinderen met behulp van stoeltjes over de baan gaan.  
  • Takken. Worden er bomen gesnoeid in de buurt? Laat de kinderen aan vrij met de takken spelen. Of bouw er samen een hut van.

plaatje

Dagritmekaart fysieke veiligheid

Leren balanceren

  • Wiebel opzij. De kinderen zitten rechtop in kleermakerszit, met de voetzolen tegen elkaar. Ze vouwen hun handen om de voeten en houden ze vast. Dan schommelen ze langzaam van links en rechts en proberen ze schuin mogelijk te gaan. Ze mogen hun handen niet uitsteken. Zo ervaren ze dat het niet eng is om uit balans te raken.  
  • Balanceren. Leg een aantal planken achter elkaar, maak er een zigzaglijn mee. Laat de kinderen over de planken balanceren naar het einde van de lijn. Hoe smaller de planken hoe moeilijker.
  • Beweegverhaaltjes. Speel een verhaal na, zoals ‘We gaan op berenjacht’ of de verhalen van ‘Peuterbeweging’. Kinderen leren de motorische vaardigheden, waardoor ze een betere balans krijgen.
  • Dieren nadoen. Springen als een kikker, stampen als een nijlpaard of kronkelen als een slang. Wie kan een flamingo nadoen op één been? Leren balanceren is belangrijk.
  • Glijbaan. Maak een waterglijbaan van een stuk zeil. Smeer het in met water en zeep en glijden maar.
  • Sjouwen. Met sjouwen moet je telkens je balans weer vinden. Doe bijvoorbeeld Pietengym. De Pieten moeten alle pakjes sjouwen en in een schoorsteen doen. 
  • Bal hooghouden. Zet een parcours uit. De kinderen lopen het parcours en houden daarbij een bal boven hun hoofd. Kunnen ze hun balans houden? 
  • Balanceerballen. Er zijn veel materialen die je kunt inzetten om de balans te verbeteren. Denk aan balanceerballen, stapstenen, balansegels of een balansparcours. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Meer inspiratie

Structureel werken aan fysieke veiligheid buiten?

Kijk dan wat je nog meer kunt doen op de themapagina fysieke veiligheid van Gezonde Kinderopvang. 

Bekijk alle dagritmekaarten

Er zijn dagritmekaarten met activiteiten voor alle leefstijlthema's. Laat je inspireren!